T. 2310 622 448


ΝΕΑ

Τα αποτελέσματα μίας μεγάλης έρευνας για τις διατροφικές συνήθειες των νέων 

Τι τρώνε οι νέοι στις μέρες μας και κυρίως, γιατί;

Ταυτότητα της έρευνας:
To Kέντρο Ερευνών Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του MEDITERRANEAN COLLEGE ανακοινώνει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μεγάλης έρευνας που πραγματοποιήθηκε κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο 2013 με τη συνδρομή προπτυχιακών φοιτητών του Business School του Mediterranean College και την επιστημονική επιμέλεια του Κ.Ε.Τ.Α.Κ. (www.ketak.gr)

Σκοπός της έρευνας ήταν να μελετήσει τις διατροφικές συνήθειες των νέων καθώς και τις στάσεις τους, αλλά και τις αντιλήψεις τους γενικότερα για τη διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο του δομημένου ερωτηματολογίου σε Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα, Θεσσαλονίκη και Νήσους. Το δείγμα της έρευνας περιλάμβανε 1800 συνεντεύξεις σε νέους, γυναίκες και άντρες ηλικίας 17-29 ετών.

Κυριότερα ευρήματα της έρευνας:

Πόσα γεύματα και ποια καταναλώνετε σε εβδομαδιαία βάση;

Πρωινό:3 φορές εβδομαδιαίως
Δεκατιανό: 4 φορές εβδομαδιαίως
Μεσημεριανό: 7 φορές εβδομαδιαίως
Απογευματινό: 4 φορές εβδομαδιαίως
Βραδινό: 3 φορές εβδομαδιαίως

Πόσα γεύματα πραγματοποιείτε εκτός σπιτιού σε εβδομαδιαία βάση;

Κανένα: 13%
Ένα γεύμα: 39%
Δύο-Τρία γεύματα 31%
Τέσσερα –Πέντε: 15%
Έξι-Εφτά: 2%

Σε πόσα από τα γεύματα που πραγματοποιείται εκτός σπιτιού επιλέγετε κάποιο fast food;


Κανένα: 3%
Ένα γεύμα: 33%
Δύο- Τρία γεύματα: 40%
Τέσσερα-Πέντε γεύματα: 10%
Έξι-Εφτά: 14%

Έχετε παρατηρήσει κάποια μεταβολή τα τελευταία τρία χρόνια στις διατροφικές σας συνήθειες;


ΝΑΙ: 65%
ΟΧΙ: 35%

Εφόσον αναγνωρίσατε κάποια μεταβολή ποια από τις παρακάτω αιτίες έχουν επίδραση στις διατροφικές σας συνήθειες; (Αφορά το 65% που απάντησε Ναι στο ερώτημα 4)

Επιλέγω φθηνό και γρήγορο φαγητό: 47%

Δεν κάνω τακτικά γεύματα: 25%
Κάνω δίαιτα/διατροφή: 7%
Αποφεύγω την κατανάλωση κρέατος ακολουθώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής: 21%

Ποιος από τους παρακάτω παράγοντες θεωρείται ότι συντέλεσε στις παραπάνω μεταβολές; (Αφορά το 65% που απάντησε Ναι στο ερώτημα 4)

Μείωση εισοδήματος: 20%
Εργασία: 25%
Σπουδές: 15%

Απαιτητικά ωράρια-έντονος ρυθμός ζωής: 10%
Επιρροή από φίλους: 12%
Γενικότερος τρόπος ζωής: 18%
Γνωρίζετε τις αρχές τις μεσογειακής διατροφής;
ΝΑΙ: 55%
ΟΧΙ: 45%

Από ποιες πηγές έχετε πληροφορηθεί τις αρχές της μεσογειακής διατροφής;

Internet: 20%
Οικογένεια: 29%
Σχολείο: 14%
Φίλους: 1%
ΜΜΕ: 26%
Ιατρός/Διαιτολόγος: 10%

Εάν ακολουθούσατε ένα πρόγραμμα διατροφής για ποιον από τους παρακάτω λόγους θα το κάνατε;

Για να χάσω κιλά και πόντους: 55%
Για απώλεια λίπους: 17%

Για λόγους υγείας: 14%
Για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής: 14%

Κατά την έξοδο σας επιλέγετε το φαγητό ως ένα τρόπο διασκέδασης:


ΝΑΙ: 65%
ΟΧΙ: 35%

Πως αντιλαμβάνεστε την υγιεινή διατροφή;


Κατανάλωση σπιτικού φαγητού: 10%
Επιλέγω προϊόντα με λίγες θερμίδες: 20%
Επιλέγω προϊόντα χωρίς συντηρητικά: 17%
Επιλέγω φρέσκα προϊόντα: 15%
Επιλέγω βιολογικά προϊόντα: 8%
Επιλέγω προϊόντα χωρίς λιπαρά: 25%
Να κάνω μικρά και συχνά γεύματα: 5%

Ποιες από τις παρακάτω επιλογές είναι πιο αντιπροσωπευτική για εσάς για ένα γεύμα έξω από το σπίτι;


Να είναι κάτι γρήγορο: 18%
Να είναι οικονομικό: 36%
Να είναι γευστικό: 39%
Να είναι κάτι που εμπιστεύομαι: 7%

I) Καταναλώνετε καθημερινά δημητριακά;


ΝΑΙ: 36%

ΟΧΙ : 64%


II) Καταναλώνετε καθημερινά ψωμί;

ΝΑΙ: 75%
ΟΧΙ:25%


III) Καταναλώνετε καθημερινά φρούτα;

ΝΑΙ: 30%
ΟΧΙ:70%


ΙV) Καταναλώνετε καθημερινά λαχανικά;

ΝΑΙ:24%

ΟΧΙ:76%

V) Καταναλώνετε καθημερινά σνακ;
ΝΑΙ:69%
ΟΧΙ:31%


VI) Καταναλώνετε καθημερινά τηγανητές πατάτες;

ΝΑΙ: 58%

ΟΧΙ: 42%


VII) Καταναλώνετε καθημερινά αναψυκτικά;

ΝΑΙ:87%

ΟΧΙ:23%


VIII) Καταναλώνετε καθημερινά φυσικούς χυμούς;

ΝΑΙ: 15%

ΟΧΙ: 85%


IX) Καταναλώνετε καθημερινά γλυκά;

ΝΑΙ:33%

ΟΧΙ:67%

X) Καταναλώνετε καθημερινά γαλακτοκομικά προϊόντα;
ΝΑΙ:45%
ΟΧΙ:55%


XI) Καταναλώνετε καθημερινά αλλαντικά;

ΝΑΙ:62%
ΟΧΙ:38%

Πόσες φορές την εβδομάδα καταναλώνετε;

i) Zυμαρικά
1 φορά την εβδομάδα: 15%
2 φορές την εβδομάδα: 25%
3 φορές την εβδομάδα: 55%
4 φορές την εβδομάδα: 5%

ii) Κοτόπουλο μία φορά την εβδομάδα: 45%
Δύο φορές την εβδομάδα: 45%
Καθόλου:10%

iii) Ψάρια
Καθόλου:20%
Μία φορά την εβδομάδα: 55%
Δύ φορές την εβδομάδα: 25%

iv) Κρέας
Μία φορά την εβδομάδα:15%
Δύο φορές την εβδομάδα: 45%
Τρεις φορές την εβδομάδα:30%
Τέσσερις φορές την εβδομάδα:10%

v) Όσπρια-Λαδερά φαγητά
Μία φορά την εβδομάδα: 35%
Δύο φορές την εβδομάδα:45%
Τρεις φορές την εβδομάδα: 15%
Καθόλου:5%

Τα παραπάνω αποτελέσματα αυτής της μεγάλης έρευνας εστιάζουν στις διατροφικές συνήθειες των νέων, εφόσον η διατροφή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη σωματική αλλά και ψυχική υγεία.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, αλλά και η περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα διατροφής, μπορούν να επιδράσουν σε μεγάλο βαθμό στην κατεύθυνση της υιοθέτησης ενός πιο υγιεινού τρόπου διατροφής. Εξάλλου η απομάκρυνση από τις αρχές της μεσογειακής διατροφής οδηγεί πολλές φορές σε προβλήματα υγείας και στις νεανικές ηλικίες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που από δευτερογενή έρευνα του Κ.Ε.Τ.Α.Κ. προβλήματα όπως παχυσαρκία, διαβήτης και καρδιακά προβλήματα κατέχουν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης στον νεανικό πληθυσμό.


Η γονιμότητα της γυναίκας επηρεάζεται από το σωματικό της βάρος  

Το σωματικό βάρος των γυναικών επηρεάζει τη γονιμότητά τους, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, στο Ντένβερ.

Στην πρώτη μελέτη συγκρίθηκαν στοιχεία από περισσότερους από 158.000 έμμηνους κύκλους με το ύψος και το βάρος των γυναικών. Το συμπέρασμα ήταν πως όσο αυξανόταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των γυναικών, τόσο πιθανότερες γίνονταν οι διαταραχές του έμμηνου κύκλου.

Επιπλέον, οι πιθανότητες μη σύλληψης ή ανεπιτυχούς κυήσεως αυξάνονταν σημαντικά όσο πιο παχύσαρκες ήταν οι γυναίκες.

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν βάρος (σε κιλά) με το ύψος (σε μέτρα). Όταν το πηλίκο είναι 25-30, θεωρείται κανείς υπέρβαρος, ενώ πάνω από 30 είναι παχύσαρκος – με τις τιμές άνω του 40 να σηματοδοτούν την κακοήθη (ή νοσογόνο) παχυσαρκία.

Στη δεύτερη μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Νοσοκομείο Brigham & Women, στη Βοστώνη, εξέτασαν την ποιότητα των ωαρίων και των εμβρύων σε γυναίκες με διαφορετικό ΔΜΣ.

Τα ωάρια γυναικών με ΔΜΣ εκτός φυσιολογικών ορίων (είτε πάνω από 30, είτε κάτω από 20 που θεωρείται το όριο του φυσιολογικού βάρους) είχαν αυξημένες πιθανότητες να μην παράγουν ώριμα ωοθυλάκια στη διάρκεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με συνέπεια να λιγοστεύουν οι πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης και ολοκλήρωσής της.

«Είναι σαφές ότι το υγιές σωματικό βάρος αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για όλες τις πλευρές της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αναπαραγωγικής», δήλωσε ο δρ Τζαίημς Γκόλντφαρμπ, διευθυντής του Τμήματος Μαιευτικής & Γυναικολογίας της Κλινικής Cleveland και πρόεδρος της Εταιρείας Τεχνολογιών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (SART).

Πηγή: www.tanea.gr

H έλλειψη επαρκούς ύπνου συμβάλλει στην παιδική παχυσαρκία  

Ευθεία συσχέτιση ανάμεσα στην παιδική παχυσαρκία και σε ένα τρίπτυχο παραγόντων -κάποιους από τους οποίους ούτε καν φανταζόμαστε- εντοπίζει νέα μελέτη, που είδε το φως της δημοσιότητας. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις συνδέει το "τρίγωνο του διαβόλου": έλλειψη επαρκούς ύπνου, γονείς με υψηλό δείκτη μάζας σώματος, διατροφικοί περιορισμοί για λόγους ελέγχου βάρους, με την παχυσαρκία σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του Τμήματος "Child Development Laboratory" του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, Brent McBride, έθεσαν στο μικροσκόπιο τις 22 μεταβλητές, που θεωρούνται, μέχρι σήμερα, ως οι βασικοί προγνωστικοί παράγοντες της παιδικής παχυσαρκίας. Οι τρεις εξ αυτών (έλλειψη ύπνου, γονείς με υψηλό δείκτη μάζας σώματος, διατροφικοί περιορισμοί για λόγους ελέγχου του βάρους) αποδείχθηκαν οι βασικοί «προάγγελοι» της παχυσαρκίας στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Η ισχυρή επίδραση των τριών παραγόντων οδηγεί τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι αποτελούν τα σημεία-κλειδιά στη μάχη κατά της παιδικής παχυσαρκίας.

Η αισιοδοξία των ερευνητών, όπως τη μεταφέρει ο Brent McBride, πηγάζει από το γεγονός ότι οι τρεις παράγοντες είναι ευμετάβλητοι και ως εκ τούτου είναι εύκολο να ανατραπούν, προσφέροντας έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη παρεμβάσεων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλεγχο του σωματικού βάρους των παιδιών.

"Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να πείσουμε τους γονείς να βελτιώσουν τη δική τους κατάσταση υγείας και τον δείκτη μάζας σώματος, να καταστήσουν πιο εύκολα διαθέσιμες για τα παιδιά τις υγιεινές τροφές, και να ενθαρρύνουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να κοιμούνται νωρίς.

Μεθοδολογία

Η έρευνα, που διενήργησε ο McBride και οι συνεργάτες του σε δείγμα 300 παιδιών και των οικογενειών τους, συνέλεξε στοιχεία -ήδη από όταν τα παιδιά βρίσκονταν στην ηλικία των δύο ετών- σχετικά με το ιατρικό ιστορικό γονέων και παιδιών, αλλά και τις διατροφικές τους συνήθειες. Επιπλέον, βοηθοί της μελέτης επισκέφθηκαν τα σπίτια των συμμετεχόντων στην έρευνα, ελέγχοντας το ύψος και το βάρος τους, και υποβάλλονται τα στοιχεία για στατιστική ανάλυση.

Μάλιστα τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης ήδη έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό “Childhood Obesity”.

«Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν την τάση να μεταφέρουν τις διατροφικές τους συνήθειες στα παιδιά, διαμορφώνοντας τη στάση τους απέναντι στο φαγητό ήδη από την προσχολική ηλικία», σύμφωνα με μεταπτυχιακό φοιτητή του Ιλινόις, Dipti Dev. Σύμφωνα με τον ίδιο, το διατροφικό περιβάλλον που οδήγησε έναν γονιό στην παχυσαρκία είναι πιθανό να έχει την ίδια επίδραση και στο παιδί. «Αντίστοιχα, αν οι ίδιοι είστε υπέρμαχοι της καθιστικής ζωής, μεταφέρετε στα παιδιά ως πρότυπο την παρακολούθηση τηλεόρασης ή τα παιχνίδια στον υπολογιστή, αντί μιας πιο έντονης σωματικής δραστηριότητας.Πηγή: Υγείαonline.gr


Ημερίδα με θέμα Παιδική Παχυσαρκία - Μεσογειακή διατροφή
Η Αντιδημαρχία Δημοτικών Ενοτήτων - Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης και Κοινωνικής Πρόνοιας Δήμου Λαγκαδά, διοργανώνει ομιλία με θέμα Παιδική Παχυσαρκία - Μεσογειακή διατροφή. 

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 12:00 μ. στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καβαλαρίου και ομιλητές θα είναι οι κ.κ.: 

- Καλπάκης Νικόλαος, Ιατρός καρδιολόγος, Αντιδήμαρχος
- Μπαϊρακτάρη Μαρκέλλα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Λάθη στη διατροφή των αθλητών 

Διαπιστώθηκε μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων 
Έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαπιστώνει την ανάγκη εκπαίδευσης των αθλητών σε θέματα διατροφής, όπως είναι η επιλογή τροφίμων, η παρασκευή και ο χρόνος λήψης των γευμάτων, η χρήση και η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων διατροφής και η κάλυψη των αναγκών σε υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο βιοχημείας της άσκησης του Κέντρου Έρευνας και Αξιολόγησης της Φυσικής Απόδοσης του ΤΕΦΑΑ, και εντάσσεται στο πλαίσιο προσπάθειας που έχει ξεκινήσει για την καταγραφή των διατροφικών συνηθειών των αθλητών που συμμετέχουν σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα.
Επικεφαλής της όλης δράσης είναι ο Θανάσης Τζιαμούρτας, αναπληρωτής καθηγητής βιοχημείας της άσκησης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Απώτερος σκοπός, όπως ο ίδιος σημειώνει στο ΑΜΠΕ, «είναι να δώσουμε τις κατάλληλες πληροφορίες στους αθλητές και τις αθλήτριες έτσι ώστε να μπορέσουν να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους αλλά και να αποκτήσουν τις βάσεις για μια υγιεινή διατροφή την οποία θα ακολουθούν εφ' όρου ζωής».

Μια μελέτη που υλοποιήθηκε πρόσφατα από το εργαστήριο αποτύπωσε τις διατροφικές συνήθειες αθλητών υδατοσφαίρισης. Σκοπός της ήταν η καταγραφή, η ανάλυση, η αξιολόγηση και η σύγκριση της διαιτητικής πρόσληψης αθλητών και αθλητριών υδατοσφαίρισης.

Κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, παρατηρήθηκαν ορισμένες αποκλίσεις από τις συνιστώμενες οδηγίες για αθλητές. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Τζιαμούρτα, διαπιστώθηκε μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη σε σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες, έτσι όπως αυτές υπολογίστηκαν με καταγραφή των δραστηριοτήτων των αθλητών κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου. Επίσης, διαπιστώθηκε μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων, εκφραζόμενη είτε ποσοστιαία, είτε ανά κιλό σωματικού βάρους. Η ποσοστιαία πρόσληψη των υδατανθράκων ήταν λίγο πιο κάτω από το 50% και λίγο πιο κάτω από τα 5 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι υδατάνθρακες αποτελούν μία κύρια πηγή ενέργειας για τις αθλητικές δραστηριότητες, τότε πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να μπορέσει να αυξηθεί η ημερήσια πρόσληψη αυτού του θρεπτικού στοιχείου.

Η πρόσληψη πρωτεϊνών, τονίζει ο ίδιος, κυμάνθηκε εντός των ορίων της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης τόσο για τους αθλητές, όσο και για τις αθλήτριες.
Η πρόσληψη λιπών, εκφραζόμενη ποσοστιαία, παρουσιάστηκε υψηλή για τις γυναίκες αθλήτριες, με αποτέλεσμα την ιδιαίτερα χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, ενώ οι άνδρες αθλητές είχαν πρόσληψη λιπών μέσα στα συνιστώμενα όρια. Παρόμοια ευρήματα αναφέρθηκαν σε έρευνες άλλων ερευνητών, που πραγματοποιήθηκαν σε αθλητές και αθλήτριες υγρού στίβου και πετοσφαίρισης.

Επίσης, προγενέστερες εργασίες του εργαστηρίου, που πραγματοποιήθηκαν σε αθλητές στίβου, έδειξαν και πάλι ότι η πρόσληψη των λιπών ήταν αυξημένη, ενώ η πρόσληψη των υδατανθράκων ήταν χαμηλότερη του ενδεικνυόμενου. Ωστόσο, στην εν λόγω εργασία οι αθλητές και οι αθλήτριες παρουσίασαν και αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπών, των κακών δηλαδή λιπαρών.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Τζιαμούρτα, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για δύο λόγους. Από τη μια πλευρά σχετίζονται με την απόδοση, αφού οι υδατάνθρακες αποτελούν ίσως την πιο σημαντική ενεργειακή πηγή για τους αθλητές και αυτή παρουσιάζεται μειωμένη, με αποτέλεσμα και η πιθανότητα για μειωμένη απόδοση να είναι αυξημένη, και από την άλλη η αυξημένη πρόσληψη των λιπών μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την υγεία των αθλητών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης πως οι αθλητές παρουσίασαν μειωμένη πρόσληψη φυλλικού οξέος, ενός σημαντικού παράγοντα ερυθροποίησης, δηλαδή δημιουργίας ερυθρών αιμοσφαιρίων. Παράλληλα, τα επίπεδα της βιταμίνης Ε, μιας σημαντικής αντιοξειδωτικής βιταμίνης, ήταν χαμηλότερα της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, ενώ παρατηρήθηκε μειωμένη πρόσληψη υγρών, ίσως εξαιτίας της φύσης του αθλήματος.

Ένα χρόνιο θέμα συζήτησης σχετικά με τη διατροφή των αθλητών και των αθλητριών, σημειώνει ακόμα ο κ. Τζιαμούρτας, αποτελεί η διατροφική υποστήριξη των αναγκών που δημιουργούνται από την εφαρμογή των προπονητικών προγραμμάτων και η επίτευξη των επιθυμητών επιπέδων μυϊκής μάζας και σωματικού λίπους για το κάθε άθλημα.

Ο επαρκής εφοδιασμός των αθλητών και αθλητριών σε ημερήσια βάση κρίνεται αναγκαίος για τις βιολογικές προσαρμογές που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. H ελλιπής ενεργειακή πρόσληψη, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ενεργειακές δαπάνες των αθλητών, δημιουργούν ένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, το οποίο σταδιακά είναι δυνατόν να επιφέρει απώλεια βάρους, αστάθεια στην ποιοτική και ποσοτική απόδοση των αθλητών, καθυστερημένη ανάνηψη από προπονήσεις, τραυματισμούς, αφυδάτωση, και επιπλέον για τις γυναίκες εμμηνορροϊκή δυσλειτουργία και χαμηλή οστική πυκνότητα, καταλήγει ο αναπληρωτής καθηγητής βιοχημείας της άσκησης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Διαβήτης κύησης στην Ευρώπη: πρόληψη με διατροφή ή άσκηση

Το 7% περίπου των κυήσεων αναμένεται να εμφανίσει διαβήτη. Πρόκειται για τον «τρίτο» τύπο διαβήτη, που ομοιάζει αρκετά με τον διαβήτη τύπου 2 λόγω της αδυναμίας διαχείρισης της γλυκόζης στο αίμα, και εμφανίζεται συχνότερα κατά το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων επιλύεται μετά τον τοκετό.

Εάν δεν γίνει σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης (ΔΚ) ενδέχεται να οδηγήσει σε επιπλοκές της εγκυμοσύνης, αλλά και μεταβολικές επιπτώσεις τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί (αυξημένο βάρος, επιπλέον κιλά, κίνδυνο διαβήτη/χοληστερίνης κ.α.).

Το τρίπτυχο της αντιμετώπισης του ΔΚ περιλαμβάνει τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και τη φαρμακευτική αγωγή. Στην Αμερική το 50% των γυναικών με ΔΚ καταλήγουν να χρησιμοποιούν ινσουλίνη, καθώς τα καταπινόμενα φάρμακα δεν ενδείκνυνται. Με στόχο να μειώσουν τις αρνητικές συνέπειες και τη χρήση αγωγής κατά την εγκυμοσύνη, οι ειδικοί της διατροφής αναζητούν συνεχώς εναλλακτικούς τρόπους για την αντιμετώπιση του ΔΚ μέσω των διατροφικών επιλογών και της άσκησης. Μέχρι σήμερα όμως κανένα πρόγραμμα που προσπαθεί να ισορροπήσει τον τρόπο ζωής μία εγκυμονούσας με ΔΚ δεν έχει καταφέρει να πείσει πως μπορεί να σώσει την κατάσταση.

Οι επιστήμονες όμως δεν το βάζουν κάτω και νέα προγράμματα διατροφής και άσκησης περνούν συνεχώς από κλινικές δοκιμές. Για την αποτελεσματικότητά του στο ΔΚ κρίθηκε και η παρέμβαση DALI (Vitamin D And Lifestyle Intervention for Gestational Diabetes Mellitus prevention) και τα δεδομένα δημοσιεύονται στο τεύχος του Σεπτεμβρίου, του περιοδικού της Αμερικανικής Ένωσης για το Διαβήτη. Στη μελέτη συμμετείχαν 150 εγκυμονούσες γυναίκες από 10 κέντρα στην Ευρώπη που βρίσκονταν στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, δεν είχαν διαγνωσθεί με ΔΚ στην έναρξη της έρευνας και είχαν επιπλέον κιλά (Δείκτη Μάζας Σώματος > 29kg/m2). Οι γυναίκες αυτές χωρίστηκαν σε 3 γκρουπς: το πρώτο δεχόταν συμβουλές για τη διατροφή, το δεύτερο για την άσκηση και το τρίτο και για τη διατροφή και για την άσκηση. Επίσης είχαν λάβει την οδηγία να μην αυξήσουν το βάρος τους περισσότερο από 5 κιλά, που θεωρείται το κατώτατο όριο από το Διεθνές Ινστιτούτο Υγείας για ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης.

Για να περάσουμε όμως στο δια ταύτα, νικητής στη μελέτη αναδείχθηκε όχι η διπλή συμβουλευτική για σωστή διατροφή και άσκηση όπως θα ήταν αναμενόμενο, αλλά οι κατευθυντήριες οδηγίες για μία ισορροπημένη διατροφή! Με άλλα λόγια οι γυναίκες οι οποίες παρακολούθησαν συμβουλευτικές συνεδρίες με θέμα την ισορροπημένη διατροφή κατάφεραν να πάρουν λιγότερο βάρος κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και να ελέγξουν καλύτερα το ζάχαρό τους.
Το παραπάνω αποτέλεσμα της μελέτης οδηγεί λοιπόν στο συμπέρασμα εάν μία γυναίκα με ΔΚ επισκεφθεί 3- 4 φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ένα διαιτολόγο, και ακολουθήσει τις συμβουλές του για μία ισορροπημένη διατροφή τότε η έκβαση θα είναι θετική. Επιπλέον, η φυσική δραστηριότητα δεν είναι λιγότερο σημαντική συχνά όμως μπορεί να «πελαγώσει» τις γυναίκες οι οποίες έτσι και αλλιώς βρίσκονται σε μία ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους.
Εάν λοιπόν είστε έγκυος και έχετε διαγνωσθεί με ΔΚ μην απελπίζεστε και πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας. Ξεκινήστε με τις 7 συμβουλές που ακολουθούν σκεπτόμενες πάντα πως προστατεύεται τον εαυτό σας και το μωρό σας:

Μην προσπαθήσετε να χάσετε βάρος εάν έχετε επιπλέον κιλά, αλλά κυμανθείτε μεταξύ 5 και 11 κιλών όπως συνιστούν και οι διεθνείς οδηγίες.
Περιορίστε τους υδατάνθρακες όσο χρειάζεται, καταναλώστε δηλαδή περίπου 175 γραμμάρια ημερησίως ισοκατανεμημένα στα γεύματα της ημέρας.
Δώστε έμφαση στις φυτικές ίνες που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα σιτηρά. Μην θεωρήσετε φυσικά πως και αυτά δεν έχουν θερμίδες.
Δώστε έμφαση στις ποσότητες που καταναλώνετε, οι ανάγκες σας σε θερμίδες δεν αυξάνονται τόσο όσο νομίζετε!

Μην καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες light προϊόντων, καθώς οι γλυκαντικές που περιέχουν δεν είναι γνωστό ποια επίδραση μπορεί να έχουν στο έμβρυο.
Περπατήστε 30 λεπτά μέσα στην ημέρα.
Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο για μία εξατομικευμένη προσέγγιση του διαιτολογίου σας.


Copyright 2016, Ταλαμπούκα Ελένη, Δίαιτα, Λεωφόρος Παπανδρέου Ανδρέα 203, Πολίχνη, 565 32 Πολίχνη Θεσσαλονίκης, Τηλ.: 2310 622 448, Κιν.: 6938 236 762, Fax.: 2310 622 448, email: talampouka@gmail.com